21 mei 2019
Leve Larbi - Introdans (23 mei 2019)

Leve Larbi - Introdans (23 mei 2019)

Lokatie: Stadsschouwburg Nijmegen te Nijmegen
Titel: Leve Larbi - Introdans
Link: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: donderdag 23 mei om 20:00u
Overige Informatie:
Leve Larbi - IntrodansLoin 
Cherkaoui’s bewegingsidioom is bijzonder uitdagend en voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Loin gaat over afstand, afstand tussen individuen, landen en culturen, maar ook over wat ons mensen bindt. Tegen de achtergrond van een monumentale Marokkaanse muur creëert Cherkaoui een meditatieve sfeer, waarbij zijn vloeiende, organische danstaal en de voor hem zo kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen resulteren in een hallucinerende choreografie.
 
Orbo Novo
Cherkaoui maakte Orbo Novo op uitnodiging van het (inmiddels opgeheven) Cedar Lake Contemporay Ballet in New York. Hij werd geïnspireerd door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad bij hem opriep en door zijn confrontatie met de ‘Nieuwe Wereld’ (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Tegen een prachtig, steeds veranderend decor schetst Larbi in vloeiende, adembenemende dansscènes een sfeer van hoop en nieuwe vooruitzichten, maar ook van melancholie en verlangen naar wat geweest is.
 
Pure - Nederlandse première
Binnen het oeuvre van Cherkaoui neemt het duet een prominente plaats in. Pure is een lyrisch, virtuoos duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema’s zuiverheid en reiniging. In de choreografie beschildert de vrouw zichzelf met Japanse tekens, die door de man vervolgens telkens worden uitgewist. Het is alsof hij de sporen wil corrigeren die het leven op haar hebben achtergelaten, of haar wonden wil helen. Maar ondanks al zijn tederheid kan hij het proces niet keren.