18 juli 2019
Lars Kraume (17 januari 2019)

Lars Kraume (17 januari 2019)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Lars Kraume
Link: www.chasse.nl
Categorie: film
Prijs: Array
Datum: donderdag 17 januari om 00:00u
Overige Informatie:
Lars KraumeHet is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Uit solidariteit met de gevallen slachtoffers willen ze een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust.
In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt.
De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven.
Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka - een van de 19 scholieren die door een simpel gebaar een geheel staatsapparaat op zich af kregen. De film ging in première op het Filmfestival Berlijn in het Gala programma.
regie: Lars Kraume / drama / met: Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke, Sina Ebdell, Isaiah Michalski, Leonard Scheicher, Tom Gramenz / Duitsland 2018, 111 min. / Duits gesproken / Nederlands ondertiteld