20 februari 2020
Language - Vanja Rukavina (12 september 2019)

Language - Vanja Rukavina (12 september 2019)

Lokatie: Rotterdamse Schouwburg te Rotterdam
Titel: Language - Vanja Rukavina
Link: www.rotterdamseschouwburg.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: donderdag 12 september om 20:30u
Overige Informatie:
Language - Vanja RukavinaEnglish below

Als je elkaars taal niet spreekt is het makkelijk: je verstaat elkaar niet. Punt. Maar als je wel enige kennis hebt van een andere taal dan wordt het pas echt moeilijk. Dan stap je de wereld binnen van een andere cultuur, een andere manier van doen, wellicht een andere manier van denken.
 
In Language staat ‘taal’ centraal. Taal als brug tussen culturen maar vooral als barrière. Hoe kunnen bepaalde woorden, en in sommige gevallen zelfs bepaalde grammatica, de denkpatronen en visie op de wereld voor een mens en cultuur bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets ‘echt’ te vertalen? En is het mogelijk om taal los te koppelen van gevoel en ervaring?
 
Vanja is met Language genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2019. De jury schreef: "Hij schakelt moeiteloos van de ene naar de andere taal en opent een geheel nieuw venster op communiceren. Hierdoor ontstaan geestige spraakverwarringen, maar worden ook de hiaten van de taal als systeem voelbaar. Gebruik makend van zijn eigen ervaringen en een voelbaar persoonlijke noodzaak laat Vanja Rukavina zien, hoe we elkaar wel willen begrijpen, maar ook hoe dat soms buiten onze macht ligt."