22 mei 2019
Klara van Es (17 oktober 2018)

Klara van Es (17 oktober 2018)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Klara van Es
Link: www.chasse.nl
Categorie: film
Prijs: € 8,50
Datum: woensdag 17 oktober om 19:20u
Overige Informatie:
Klara van EsDrie jaar lang kwam Klara van Es in Monnikenheide, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In het laatste jaar begon ze te filmen, wat resulteerde in de documentaire Zie mij doen . Een warme, genuanceerde zwart-wit film over mensen die helemaal niet zo 'beperkt' blijken te zijn.
Klara van Es ( Verdwaald in het geheugenpaleis , 2010 en Carnostraat 17: het huis van aankomst , 2015) toont een portret  van Jessica, Mathias, Dominique, Nadine, Quan, Sam en Sofie. Naar een concert gaan, dansen op technopop, rondhangen op het strand en paardrijden. Het zijn alledaagse zaken. Maar er is één verschil: het gaat hier om mensen met een beperking, verstandelijk en vaak ook fysiek. Het verschil is groot, maar toch ook weer niet, zo toont Van Es.
Hoe kijken ze naar zichzelf, naar elkaar, en hoe zien ze ons, de 'onbeperkte' mensen? Van Es vertelt haar verhaal in een ingetogen, welhaast hypnotiserend tempo. Maar ze doet het vooral met het opmerkelijke gebruik van zwart-wit, wat de film losrukt uit de banaliteit van alledag. Het geeft de film een poëtische lading die de kijker meevoert naar een onbekende maar toch o zo bekende wereld: die van ons allemaal – beperkt of niet.
regie: Klara van Es / documentaire / Nederland 2018, 84 min. / Nederlands gesproken