27 mei 2019
Händel & Haydn - Haags Toonkunstkoor (24 mei 2019)

Händel & Haydn - Haags Toonkunstkoor (24 mei 2019)

Lokatie: Zuiderstrandtheater te Den Haag
Titel: Händel & Haydn - Haags Toonkunstkoor
Link: https:www.zuiderstrandtheater.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: vrijdag 24 mei om 20:00u
Overige Informatie:
Händel & Haydn - Haags ToonkunstkoorDettingen Te Deum – Georg Friedrich Händel
Nelson-Messe – Joseph Haydn
Het concert staat onder leiding van Patrick van der Linden, sinds 1 januari 2019 als dirigent en artistiek leider verbonden aan het Haags Toonkunstkoor.
Het Promenade Orkest
Varvara Tishina – sopraan
Marie Anne Jacobs – alt
Erik Slik – tenor
Hans Christian Hinz – bas
De Birth of British Music kan nagenoeg uitsluitend op het conto van de grote Duitstalige componisten Händel en Haydn worden geschreven.
Het Dettingen Te Deum is een publieke muzikale huldiging waarin de overwinning van King George II op de Franse legers in 1743 in de Slag van Dettingen wordt gevierd. Solo- en koordelen wisselen elkaar martiaal en jubelante klinkend af en culmineren in een eclatant slotkoor.
De Nelson Messe van Haydn wordt gerekend tot zijn volgroeide werken waarin zijn Londoner Symphonies weerklinken . Solo- en koordelen wisselen elkaar niet af, maar vormen een symbiose samenklank. Oorspronkelijk (1798) in opdracht van de Esterhazy ’s geschreven werd deze mis in euforie na de eerste nederlaag van Napoleon aan de Nijl al snel vernoemd naar de Britse overwinnaar admiraal Nelson. Het Gloria uit deze mis klink onvergetelijk feestelijk.

In het najaar zal het achtendertigste lustrum van het Haags Toonkunstkoor worden gewijd aan de grote feestelijke koorwerken van Mozart.