23 januari 2020
Halina Dyrschka (25 december 2019)

Halina Dyrschka (25 december 2019)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Halina Dyrschka
Link: www.chasse.nl
Categorie: film
Prijs: € 8,75
Datum: woensdag 25 december om 19:20u
Overige Informatie:
Halina DyrschkaDe eerste abstracte kunstenaar was een vrouw: de Zweedse Hilma af Klint (1862-1944). Jaren vóór Vasily Kandinsky aan zijn abstracte werk begon, maakte zij vanaf 1906 schilderijen met abstracte, vaak geometrische voorstellingen, waarbij zij zich liet leiden door haar mystieke overtuigingen. Dat leverde een baanbrekend, revolutionair modern oeuvre op. Maar zij en haar werk zijn vrijwel vergeten. Hoe kan het dat een pionier als zij zo onopgemerkt is gebleven? Waarom is haar werk nergens te koop? Waarom hangt haar werk niet in de musea voor moderne kunst?
De Duitse filmmaakster Halina Dyrschka probeert in deze documentaire de antwoorden op deze vragen te vinden. Ze schildert een fascinerend portret van deze kunstenares en haar werk, maar neemt ook de rol van vrouwen in de geschiedenis van de kunst onder de loep. Af Klimt zocht via haar werk naar betekenis in het leven en kon zo, ongehinderd door toen geldende conventies, een uitzonderlijk oeuvre scheppen dat vandaag de dag niets aan kracht heeft ingeboet.  
regie: Halina Dyrschka / documentaire / Duitsland, Zweden, Zwitserland, Groot-Brittannië 2019, 93 min. / Zweeds gesproken / Nederlands ondertiteld