8 december 2019
H2 Hebron - Nextparcours Villeneuve D'ascq (22 november 2019)

H2 Hebron - Nextparcours Villeneuve D'ascq (22 november 2019)

Lokatie: Schouwburg Kortrijk te Kortrijk
Titel: H2 Hebron - Nextparcours Villeneuve D'ascq
Link: https:www.schouwburgkortrijk.be
Categorie: theater
Prijs:
Datum: vrijdag 22 november om 18:00u
Overige Informatie:
Winterfamily met 'H2 Hebron' - 19:00
‘H2 Hebron’ is de nieuwste theaterproductie van het muziekduo Winter Family. Ruth Rosenthal en Xavier Klaine creëren reeds een decennium lang door koorts benevelde universa. ‘H2 Hebron’ is daar geen uitzondering op.
De Palestijnse stad Hebron, die onder controle staat van Israël, is opgedeeld in zones. De centrale straat van de H2-zone is Shuhada Street, hoofdslagader én belangrijkste markt van Hebron. Maar vandaag is het veeleer een spookstraat die - dixit het Israëlische leger - "gesteriliseerd" is. Lees: ontdaan van Palestijnse inwoners omwille van “veiligheidsredenen".

Ruth Rosenthal en Xavier Klaine, een duo dat als Winter Family zowel muziek als theater maakt, trokken naar Hebron. Daar bezochten ze een Israëlische jeugdvriendin die trouwde met een ultrazionistische extremistische leider. Ruth en Xavier interviewden de familie, hun Palestijnse buren die dagelijks de Israëlische bezetting ondergaan, maar ook politieke leiders, soldaten, internationale waarnemers en activisten. Allen vertelden ze over hun Shuhada-straat, hun angsten, hoop en wanhoop. Die getuigenissen vormen de kern van de voorstelling ‘H2 Hebron’.
Marion Siéfert met 'Le grand sommeil' - 21:00
Ruth speelt tourgids in een exacte replica van de H2-zone, een gigantische plastic versie van het origineel. Ervaar zo zelf aan den lijve het uitputtende gevoel dat deze onhoudbare situatie met zich meebrengt.
De tweede show van de jonge regisseuse Marion Siéfert duikt in de schaduwzones van de kindertijd. ‘Le Grand Sommeil’ kijkt naar het belang van dromen en fantasie in de wereld van kinderen, evenals de hang naar het obscene en het monsterlijke. We worden geconfronteerd met hun radicale onbeschaamdheid, hun gevoel van plezier en spel en de behoeften of verwachtingen met betrekking tot de wereld van volwassenen.
‘Le Grand Sommeil’ is de diepe slaap waarin Jeanne, de hoofdpersoon, wilde en angstaanjagende dromen beleeft. Jeanne, een 11-jarige pre-adolescente, begon deel te nemen aan repetities, maar haar samenwerking voor deze voorstelling werd vanwege de arbeidswetgeving voor kinderen helaas stopgezet. De voorstelling werd vervolgens opnieuw geconfigureerd waarin deze afwezigheid centraal komt te staan.
Het ging van een duo, met een kind en een volwassene, naar een alomvattend solowerk, op zichzelf gedragen door artieste en choreografe Helena de Laurens. Haar explosiviteit geeft body aan een hybride, monsterachtig karakter: Jeanne-Helena. Kind, noch volwassene, dit 'grote kind' houdt geen rekening met leeftijd, manieren of normen die bepalen hoe kleine meisjes zouden moeten zijn.
Stem en lichaam worden uitgespeeld. Choreografie wordt verweven met woord, grimassen en uitvergroting van het lange lijf van de Laurens, tot een bij momenten groteske en verrassende performance. Deze intense voorstelling onthult alles wat verontrustend kan zijn in de kindertijd, en herhaalt de eisen van alle kinderen om serieus te worden genomen door de volwassenen om hen heen.