17 oktober 2019
En Toen Schiep God Mounir - Mounir Samuel | Stichting Publieke Werken (18 oktober 2019)

En Toen Schiep God Mounir - Mounir Samuel | Stichting Publieke Werken (18 oktober 2019)

Lokatie: Schouwburg De Meerse te Hoofddorp
Titel: En Toen Schiep God Mounir - Mounir Samuel | Stichting Publieke Werken
Link: www.demeerse.com
Categorie: theater
Prijs:
Datum: vrijdag 18 oktober om 20:30u
Overige Informatie:
En Toen Schiep God Mounir - Mounir Samuel | Stichting Publieke WerkenIn een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. ‘En toen schiep God Mounir’ is een tragikomische voorstelling die de confrontatie niet schuwt en tot nadenken stemt.

Het is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29) die onder andere bekend is door zijn werk als journalist, schrijver en opiniemaker. Een eerste schets op het What You See Festival in Utrecht werd zeer goed ontvangen.
Regie: Hesdy Lonwijk (o.a. 'Feuten').
Plot:
‘En toen schiep God Mounir’ is een zoektocht naar ware vrijheid. Met behulp van storytelling, muziek, dans en filmbeelden onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is. Aan de hand van de zeven scheppingsdagen neemt hij de kijker mee op wereldreis.
De voorstelling begint in een Egyptisch koffiehuis en volgt het bijzondere leven van Mounir die als correspondent over zes continenten reisde en als praktiserend christen zich volledig onderdompelde in de islam. Daarnaast maakte hij tot tweemaal toe een publieke coming-out mee: als liefhebber van vrouwen én als man. Voor het publieke oog veranderde hij hierdoor van een aaibaar Hollands meisje naar een ongewenste ‘straatmarokkaan’.

Mounir Samuel: “Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt.”
 
In de pers:
‘Hoewel de voorstelling zeer persoonlijk is, gaat het uiteindelijk over dingen die groter zijn dan hijzelf: geloof, verandering, de mens.’ – Theaterkrant
‘Mounir toont zich de meester van het ongemak. Met deze autobiografische aanpak legt hij een flink aantal pijnlijke aders bloot in de Nederlandse maatschappij.’– Winq
Mounir Samuel: “Ik wil dat iedere persoon die binnenkomt even z’n primaire identiteit vergeet. Als jij homo bent, dan hoop ik dat je zo gefascineerd bent door mijn liefdesspel met vrouwen dat je je even hetero waant. Als je wit bent, je je even zwart voelt. Als je moslim bent, je geraakt wordt door die christen die vol overgave God aanbidt.” - NRC

 
 € 19,50 | CJP Prijs: € 15,50 | incl. drankje | excl. transactiekosten: max. € 2,-