23 januari 2020
East Meets West - Njo En Palestijns Jeugdorkest (15 augustus 2019)

East Meets West - Njo En Palestijns Jeugdorkest (15 augustus 2019)

Lokatie: Theater Orpheus te Apeldoorn
Titel: East Meets West - Njo En Palestijns Jeugdorkest
Link: www.orpheus.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: donderdag 15 augustus om 20:00u
Overige Informatie:
East Meets West - Njo En Palestijns JeugdorkestNationaal Jeugdorkest o.l.v. Antony Hermus
Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) doet zijn naam eer aan door regelmatig werken uit het Nederlands orkestrepertoire op de lessenaar te zetten. In deze lijn past ook de Derde symfonie van Willem Pijper, muziekpionier pur sang en daarnaast een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de 20ste eeuw. Veel Nederlandse componisten zijn schatplichtig aan Pijper, die een groot deel van zijn loopbaan besteedde aan muziekeducatie in de breedste zin van het woord. Pijpers werk wordt door het NJO uitgevoerd onder leiding van de vooraanstaande Nederlandse dirigent Ed Spanjaard, een perfecte combinatie!
Het Palestijns Jeugdorkest o.l.v. Vincent de Kort
Het Palestijns Jeugdorkest is deze zomer op tournee door Noord-Europa en doet ook Nederland aan. Deze avond kunnen we getuige zijn van de resultaten van een bijzondere ontmoeting tussen het Nationaal Jeugdorkest en het Palestijns Jeugdorkest in Apeldoorn. Hierbij vormde de Hijaz, een Arabische toonladder, de basis voor een sessie vol improvisatie. Zo vormt muziek de verbinding tussen jonge mensen afkomstig uit verschillende culturen.
Het Palestijns Jeugdorkest werd opgericht in 2004 door het Edward Said National Conservatory of Music en bestaat uit jonge musici die zijn opgeleid in zowel westerse als Arabische muziek. De leden komen uit bezet Palestijns gebied, maar ook uit Jordanië, Libanon, Syrië, Egypte, de VS en Europa. Het orkest toert door de Arabische wereld, maar ook door Europa en streeft daarbij naar uitwisseling met andere jeugdorkesten.
Beide orkesten brengen tijdens dit korte concert ieder een werk uit het programma dat ze enkele dagen later in het Concertgebouw zullen spelen. Ze verenigen hun krachten in een gezamenlijke improvisatie. Grijp de kans om deze twee orkesten éénmaal samen te horen optreden en beleef mee hoe de universele taal van de muziek mensen met elkaar verbindt!
Programma:
Stravinsky - Divertimento uit: Le baiser de la fée (door Nationaal Jeugdorkest)
Tsjajkovski - Romeo en Julia (door Palestijns Jeugdorkest)
Gezamenlijke improvisatie van beide orkesten