27 juni 2019
Die tote Stadt (26 januari 2019)

Die tote Stadt (26 januari 2019)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Die tote Stadt
Link: www.chasse.nl
Categorie: theater
Prijs: € 42,00
Datum: zaterdag 26 januari om 19:30u
Overige Informatie:
Die tote StadtDie tote Stadt van componist Erich Korngold is een psychologisch gelaagd en onthutsend liefdesdrama over Paul die, na het verlies van zijn geliefde Marie, langzaam maar zeker verstrikt raakt in een droomwereld van obsessies en waanbeelden.
Toen de opera in 1920 in première ging was het onmiddellijk een groot succes. De muziek werd omschreven als afwisselend met lyrische episodes en aria’s in een symfonische context. Het resultaat werd in de recensies ‘hallucinerend’ genoemd en men vond het onbegrijpelijk dat de componist van dit rijke werk, Erich Korngold, nog maar 23 jaar oud was.
Die tote Stadt is een coproductie van de Nederlandse Reisopera met het Theater Magdeburg (DL) en werd in 2016 in Duitsland enthousiast ontvangen.  Die Deutsche Bühne schreef: “De melange van psychologie en atmosfeer en regisseur Jakob Peters-Messer en zijn team vinden, past in alles perfect bij deze muziek.”
Regisseur Jakob Peters-Messer regisseerde bij de Reisopera de ‘Opera van het Jaar 2013’ Tristan und Isolde (Richard Wagner) en in 2018 door pers en publiek enthousiast ontvangen barokopera Siroe, re di Persia (Johann Adolf Hasse).
het verhaal Na de dood van zijn vrouw Marie leeft Paul teruggetrokken in de vertrekken die hij als mausoleum voor de overledene heeft ingericht. Zijn kostbaarste relikwie is een vlecht van haar blonde haar. Zijn beste vriend Frank dringt er op aan dat Paul de draad van het leven weer oppakt. Paul wil dat niet horen en vlucht. Tijdens zijn wandeling door Brugge ontmoet hij de danseres Mariëtta, die sprekend op zijn gestorven vrouw lijkt. Hij nodigt haar bij hem thuis uit, maar wanneer zij het portret van Marie ziet en begrijpt wat er in Paul omgaat, verlaat zij het huis haastig. Alleen gelaten geeft Paul zich over aan een visioen waarin de geest van Marie uit haar portret stapt en hem maant haar trouw te blijven. De geest van Marie verandert plotseling in de verleidelijk dansende Mariëtta. In zijn verbeelding geeft Paul zich over aan Mariëtta, maar zij voelt zich nog steeds uitgedaagd door haar overleden rivale. Spottend streelt zij het haar van de overleden Marie. Woedend grijpt Paul de vlecht en wurgt Mariëtta. Wanneer hij haar dode lichaam omarmt roept hij uit: "Nu lijk je precies op haar, Marie!" Op dat moment eindigt de lange droomscène en verschijnt Mariëtta, die de paraplu komt halen die zij bij haar vertrek, een paar minuten eerder, vergeten was. Wanneer zij de deur uitgaat komt Frank binnen. Paul verzekert zijn vriend dat hij een nieuw leven zal beginnen.
achtergrond Tegenwoordig wordt nog maar een handvol werken van Erich Wolfgang Korngold met enige regelmaat ten gehore gebracht en dat terwijl hij tussen 1916 en 1933 Oostenrijks meest geliefde componist was. Die tote Stadt was ooit de meest opgevoerde eigentijdse opera. Het libretto dat Korngold op muziek zette, was van de hand van een zekere Paul Schott, in werkelijkheid zijn eigen vader, de beroemde muziekcriticus Julius Korngold. Als basis diende de symbolistische roman Bruges-la-morte van Georges Rodenbach.
Korngold voltooide de opera in 1920 en in december van dat jaar ging het werk tegelijkertijd in première in Hamburg en in Keulen. Het Duitse publiek was verbluft en kon nauwelijks geloven dat dit rijpe werk geschreven werd door een 23-jarige. www.reisopera.nl
muziek: Erich Wolfgang Korngold – libretto: Paul Schott – regie: Jakob Peters-Messer – orkest: Noord Nederlands Orkest – muzikale leiding: Antony Hermus – koor: Consensus Vocalis – solisten: Daniel Frank, Iordanka Derilova, Marian Pop, Rita Kapfhammer, Nazan Fikret, Samantha Price, Eric Stokloßa, Nathan Haller – Duits gezongen, Nederlands boventiteld