20 oktober 2019
Cria - Cia Suave / Alice Ripoll (16 oktober 2019)

Cria - Cia Suave / Alice Ripoll (16 oktober 2019)

Lokatie: Rotterdamse Schouwburg te Rotterdam
Titel: Cria - Cia Suave / Alice Ripoll
Link: www.rotterdamseschouwburg.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: woensdag 16 oktober om 20:15u
Overige Informatie:
Cria - Cia Suave / Alice RipollTien jonge Braziliaanse dansers uit de krottenwijken van Rio de Janeiro dansen hun eigen dancinha, een stijl die voortkwam uit de de passinho, die pop, funk, breakdance en Braziliaanse dansstijlen combineert. Explosief, wild, gek, snel en ruw. Daarmee geven deze jongeren lucht aan hun gevoelens en aan zichzelf. Ze willen het leven voor de volle honderd procent vieren, tegen de onderdrukking van de overheid in.
‘CRIA’ is een sensuele creatie van de Braziliaanse choreograaf Alice Ripoll. Haar inspiratie haalt ze uit de passinho (korte pas) en de dancinha (kleine dans), twee dansstijlen die hun oorsprong vinden in de favela’s van Rio de Janeiro. 
DE VOLKSKANT
★★★★☆
'Denk je dat je alles hebt gezien, zie je de Brazilaanse dansers van Suave. En dan weet je pas hoe vrij, ritmisch en sensueel heupen en billen, schouders en borstkassen kunnen bewegen. Het is een schudden, draaien en golven van jewelste, met razendsnel voetenwerk en een explosieve energie. In deze aanstekelijke mix van samba, breakdance, funk en vogueing lijken de lijven volledig los in elkaar te zitten.' Mirjam van der Linde
De dansers zijn allemaal gekleurd, maar tegelijk zeer divers. Een mix van talenten en verhalen. Ze bewegen op de beat en over het podium als een levende galerie van lichamen en dansstijlen die alleen maar uit de smeltkroes Rio kan voortkomen. Door virtuoze, buitengewone technische solodansen uit hun informele context te halen en op het podium te brengen, geeft Alice een verrassend antwoord op de vraag hoe het vocabulaire van urban dance met behulp van de codes van hedendaagse dans kan worden gestructureerd - of getemd.