20 februari 2020
Corneliu Porumboiu (30 januari 2020)

Corneliu Porumboiu (30 januari 2020)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Corneliu Porumboiu
Link: www.chasse.nl
Categorie: film
Prijs: Array
Datum: donderdag 30 januari om 00:00u
Overige Informatie:
Corneliu PorumboiuDe Roemeense politieagent Cristi is in Boekarest informant voor de lokale maffia. Er wordt een complot gesmeed om de corrupte zakenman Zsolt uit de gevangenis te bevrijden. Om zonder risico met zijn handlangers te kunnen communiceren vertrekt hij naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera om daar te worden onderwezen in de inheemse fluittaal “El Silbo Gomero”. Een taal die daar sinds oudsher door de lokale bevolking gebruikt wordt om over grote afstanden berichten te kunnen doorgeven. Samen met femme fatale Gilda moet hij proberen onder de radar te blijven en laveren tussen verraad en bedrog.
Met The Whistlers maakte de Roemeense filmmaker Corneliu Porumboiu voor het eerst een film buiten zijn geboorteland. Porumboiu was een van de belangrijkste leden van de Roemeense New Wave die in de vroege jaren 2000 ontstond en zich kenmerkte door scherpe portretten van een samenleving die overgaat van communisme naar kapitalisme. Zijn films onderscheiden zich door hun nauwkeurig waargenomen realisme, minimalisme en donkere humor.
The Whistlers werd genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en ontving nominaties op vele internationale filmfestivals.
regie: Corneliu Porumboiu / crime / met: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar / Roemenië, Frankrijk, Duitsland 2019, 98 min. / Roemeens, Engels, Spaans gesproken / Nederlands ondertiteld