24 juli 2019
Aniara: Fragments Of Time And Space - Koorbiënnale (03 juli 2019)

Aniara: Fragments Of Time And Space - Koorbiënnale (03 juli 2019)

Lokatie: Stadsschouwburg Haarlem te Haarlem
Titel: Aniara: Fragments Of Time And Space - Koorbiënnale
Link: www.theater-haarlem.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: woensdag 3 juli om 20:30u
Overige Informatie:
Aniara: Fragments Of Time And Space - KoorbiënnaleLees de preview in de New York Times >>
Neil Wallace, artistiek leider van de Koorbiënnale, is zeer verheugd dat ANIAIRA – direct na de wereldpremière in Philadelphia – naar Haarlem komt. “In Amerika is dit een project waarover gepraat wordt, zonder dat iemand de voorstelling nog heeft gezien. Dit is de eerste keer dat de Koorbiënnale dat er zo’n theatrale voorstelling op het festival staat, en in de Toneelschuur nota bene, dat zegt al heel veel. ANIARA is vernieuwend, spannend en brengt prachtige koormuziek vanuit een verrassende hoek. Dat is precies waar de Koorbiënnale voor staat en de voorstelling past dan ook heel goed bij onze pioniersgeest. Bovendien heeft ANIARA veel te zeggen over klimaatverandering en een onbewoonbare planeet, wellicht de meeste urgent maatschappelijke kwestie van nu.”
ANIARA gaat over het laatste ruimteschip dat de aarde verlaat, omdat onze planeet onbewoonbaar is geworden. Maar het schip raakt uit koers en zwerft – met alle passagiers aan boord – doelloos in de ruimte. De voorstelling wordt gebracht door The Crossing, Amerika’s meest innovatieve professionele kamerkoor, ondersteund door acteurs van het Klockriketeatern uit Helsinki en vier instrumentalisten. Neil: “De grote zaal van de Toneelschuur wordt helemaal leeggehaald. Aan weerszijde van de lange kanten is plaats voor het publiek, zodat midden in de zaal een speelveld ontstaat. Dat betekent minder stoelen, maar meer ruimte voor een soort “immersive” spektakel.”
 
Dat spektakel speelt zich af op een witte vloer, die tegelijkertijd dienstdoet als horizontaal beeldscherm. Vijf projectoren tonen beelden op de vloer, die het verhaal ondersteunen. Samen met de muziek van componist Robert Maggio zal ANIARA daarmee een filmisch karakter krijgen. Neil: “De werken van Robert Maggio zijn vernieuwend en toegankelijk tegelijk. Zijn werken zijn van een hoog niveau, maar niet moeilijk voor de oren, je kunt het vergelijken met meeslepende filmmuziek.”


Credits
The Crossing Choir (VS), Klockriketeatern (FIN), Joonas Tikkanen – decor, video en lichtontwerp, Erika Turunen – kostuumontwerp, Paul Vasquez – geluid ontwerp, Matti Reita en Carl Alm – spel, Antti Silvennoinen – choreografie en dans, Ted Babcock – slagwerk, David Kweksilber – klarinet, Paul van Utrecht – gitaar, Hans Woudenberg – cello, Robert Maggio – compositie, Donald Nally – dirigent, Dan Henriksson – regie

Inleiding
De inleiding bij de avondvoorstellingen is van 19.45 tot 20.15 uur en bij de middagvoorstelling van 15.15 tot 15.45 uur. De inleiding is bij de toegangsprijs inbegrepen. Het toegangsbewijs voor de voorstelling is tevens het toegangsbewijs voor de inleiding.

Goed om te weten 
Deze productie komt tot stand door nauwe samenwerking met de Toneelschuur en de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en BNG Cultuurfonds
Deze voorstelling is in de Toneelschuur in Haarlem
Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen
Website: Koorbiënnale