20 oktober 2018
Under Siege (28 november 2017)

Under Siege (28 november 2017)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Under Siege
Link: www.chasse.nl
Categorie: theater
Prijs: € 25,00
Datum: dinsdag 28 november om 20:30u
Overige Informatie:
Under SiegeIn eigen land is Yang Liping een superster, vele malen onderscheiden voor haar visueel indrukwekkende theaterproducties. Nu komt zij naar Nederland met een bewerking van de klassieke Peking Opera Farewell my concubine . De voorstelling vertelt het verhaal van de krijgsheren Xiang Yu en Liu Bang. Na een heldhaftige strijd is Yu omsingeld door de legers van zijn vijand. In een laatste ontmoeting met zijn favoriete concubine besluit zij het uiterste liefdesoffer te brengen: ze pleegt zelfmoord. Liping brengt deze sage in een enscenering vol dans, acrobatiek en livemuziek, met trage, verstilde scènes en een spectaculaire vormgeving. Tim Yip (bekend van Crouching tiger, hidden dragon en vormgever van onder andere Akram Khan en Robert Wilson) ontwierp een verbluffend decor van honderden uit de nok hangende scharen. Onmiskenbaar hedendaags is de hybride bewegingstaal, een combinatie van martial arts en traditionele Chinese dansvormen met hiphop en andere westerse stijlen. Een overrompelende, meeslepende voorstelling over ambitie, loyaliteit, verraad en liefde.
regie & choreografie: Yang Liping - beeldregie, decor- & kostuumontwerp: Tim Yip – coproductie: Kunming Municipal Ethnic Song and Dance Theater Company & China Central Ethnic Song and Dance Ensemble - met dank aan Yunnan Provincial Party Council Communications Department, Kunming Municipal Party Council Communications Department, Yunnan Provincial Peking Opera Theater, China Shanghai International Arts Festival, Alistair Spalding & Sadler’s Wells Theatre, Reinhard Bichsel & Bobbi Chen met steun van China National Arts Fund’s Annual Project Grant 2015
Regisseur en choreograaf Yang Liping is in China bekend om haar megaspektakels. Als artistiek leider staat zij aan het hoofd van een ongesubsidieerde organisatie van 400 mensen en vier theaters. Ooit begonnen als danseres van de traditionele dansen van haar geboortestreek Yunnan, heeft zij haar bewegingsarsenaal uitgebreid met andere etnische stijlen. Nu is zij op zoek naar verdieping, concentratie, een eigen handschrift en een nieuwe manier van vertellen. Voor Under Siege heeft zij daarom samenwerking gezocht met schrijfster en dramaturge Karthika Naïr, net als Tim Yip en producent Farooq Chaudry (die ook meewerkt) afkomstig uit het team van de internationaal vermaarde danser en choreograaf Akram Khan. In vergelijking met haar eerdere werk is Under Siege dan ook relatief klein en minimalistisch. Voor wie haar werk niet kent is dat nauwelijks te vatten: in Westerse ogen is Under Siege een overweldigend groots, visueel spektakel.