26 maart 2019
Un Ballo In Maschera - Opera Zuid (19 juni 2018)

Un Ballo In Maschera - Opera Zuid (19 juni 2018)

Lokatie: Rotterdamse Schouwburg te Rotterdam
Titel: Un Ballo In Maschera - Opera Zuid
Link: www.rotterdamseschouwburg.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: dinsdag 19 juni om 20:15u
Overige Informatie:
Un Ballo In Maschera - Opera ZuidSamenzweerders hebben het voorzien op de Zweedse koning Gustav III. Gustav onderschat het gevaar, ondanks waarschuwingen van zijn vriend en adviseur Ankastrom en de voorspellingen van de helderziende Madame Ulrica Arvedson. Daarbij is hij verliefd op Amelia, de vrouw van Ankastrom. De liefde is wederzijds. Als ze elkaar ontmoeten, verschijnt Ankastrom onverwacht. Hij herkent zijn gesluierde vrouw niet en dringt er bij Gustav op aan dat hij zich beschermt tegen de samenzweerders. Daarom wisselen de mannen van kleding. Als de samenzweerders de vermeende koning aanvallen en Amelia zich tussenbeide werpt, komt haar identiteit aan het licht. Tijdens een gemaskerd bal volgt de dramatische ontknoping, waarmee de voorspelling van Madame Arvedson in vervulling gaat.
 
Un ballo in maschera is gebaseerd op het toneelstuk Gustave III ou Le bal masqué van Eugène Scribe. Op last van de censuur moest Verdi, tot zijn grote ergernis, de personages en de plaatsen van handeling veranderen. Dat staat een meeslepend en duister drama niet in de weg. Philharmonie zuidnederland begeleidt de opera live, onder leiding van de jonge dirigent Karel Deseure.
 
Opera Zuid's production of Un Ballo in Maschera from Julian Langham on Vimeo.
 
Inleiding
Thomas de Bruijn vertelt in de inleiding meer over de achtergronden en over het verhaal van Verdi’s meesterwerk Un ballo in maschera. Wat gebeurt er allemaal in deze opera? Wat maakt de regie van Waut Koeken zo bijzonder?
Thomas is een jonge operazanger (tenor) en zingt o.a. als koorlid in operaproducties van De Nationale Opera. Met zijn ervaring zowel op het podium als achter de schermen neemt hij je op charmante wijze mee in de wereld van de opera.