27 mei 2018
The Automated Sniper - Julian Hetzel / Frascati Producties (22 maart 2017)

The Automated Sniper - Julian Hetzel / Frascati Producties (22 maart 2017)

Lokatie: Theater aan het Spui te Den Haag
Titel: The Automated Sniper - Julian Hetzel / Frascati Producties
Link: www.theateraanhetspui.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: woensdag 22 maart om 20:15u
Overige Informatie:
The Automated Sniper - Julian Hetzel / Frascati Producties‘In een even hilarische als pijnlijke vergelijking tussen kunst, gamen en oorlog, roept Hetzel vragen op over de rol van fictieve, online oorlogsspelletjes in de huidige politieke werkelijkheid. (…) Een knap theatraal essay over de herijking van ons begrip van oorlog.’ **** Theaterkrant
Blote vuist – zwaard – kruisboog – geweer – raket – drone. De geschiedenis van de menselijke strijd is een verhaal van steeds grover geweld toegebracht over een steeds grotere afstand. De sterkste partij heeft zich teruggetrokken van het slagveld, om vanuit een behaaglijke controlekamer duizenden kilometers verderop zijn bommen af te werpen. Welke ethiek kunnen we nog toepassen, nu oorlog en computergames nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn en de vijand is gereduceerd tot een paar pixels op een scherm?
The Automated Sniper kaart the gameification of violence aan: twee performers worden live on stage beschoten door een operator met een op afstand bestuurbaar automatisch wapen dat boven het publiek hangt. De operator zit in een safe place in het Midden Oosten en is via een live internetverbinding aanwezig. Een daad van geweld is meer dan ooit eerder virtueel dan reëel. Wat doet deze afstand met ons? Een lezing over warfare wordt onder de ogen van het publiek letterlijk kapotgeschoten en mondt uit in een choreografie van angst.
The Automated Sniper is een lezing, moderne dans en een kritisch pamflet, maar ook een spannende game.