11 december 2018
Royal Opera House (16 januari 2018)

Royal Opera House (16 januari 2018)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Royal Opera House
Link: www.chasse.nl
Categorie: film
Prijs: € 22,00
Datum: dinsdag 16 januari om 20:15u
Overige Informatie:
Royal Opera HouseBedrogen onschuld, dat is waar het om draait in David McVicars enscenering van Verdi’s indringende tragedie voor The Royal Opera.
Rigoletto, hofnar van de losbandige hertog van Mantua, wordt door de vader van een van de slachtoffers van zijn broodheer vervloekt om zijn onbeschaamde geschater. Als de hertog Rigoletto’s dochter Gilda verleidt, lijkt het of de vloek is uitgekomen…
David McVicar benadrukt in zijn productie de wreedheid die hoogtij viert aan het hof van Mantua. Rijk geklede hovelingen geven zich op de klanken van Verdi’s vurige dansen over aan orgieën en drinkgelagen. De opera telt vele muzikale hoogtepunten. Daaronder de lichtzinnige aria ‘La donna è mobile’, waarin de hertog zijn minachting voor vrouwen breed uitmeet, maar ook Gilda’s superbe, weeklagende duetten met Rigoletto en de hertog, en het overweldigende kwartet in het derde bedrijf dat de stemmen zo fraai met elkaar verweeft terwijl het verhaal zich naar de verpletterende ontknoping spoedt.
Giuseppe Verdi omschreef in 1855 Rigoletto als zijn ‘beste opera’. Hij had het aan de stok gekregen met de staat – de censors hadden bezwaar tegen de manier waarop de immorele hertog was geportretteerd – maar hij haalde zijn gelijk met het enorme succes van de première in 1851. Rigoletto werd in de daaropvolgende tien jaar 250 keer uitgevoerd en heeft sindsdien altijd repertoire gehouden.
Muziek: Giuseppe Verdi / regie: David McVicar / muzikale leiding: Alexander Joel / met: Dimitri Platanas, Lucy Crowe, Michael Fabianio / Italiaans gezongen / Nederlands ondertiteld