20 mei 2019
Philharmonie Zuidnederland - De Traditie Van Schubert En Mendelssohn (14 oktober 2018)

Philharmonie Zuidnederland - De Traditie Van Schubert En Mendelssohn (14 oktober 2018)

Lokatie: Theater aan de Parade te Den Bosch
Titel: Philharmonie Zuidnederland - De Traditie Van Schubert En Mendelssohn
Link: www.theateraandeparade.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: zondag 14 oktober om 14:15u
Overige Informatie:
Philharmonie Zuidnederland - De Traditie Van Schubert En MendelssohnHoe zou Schuberts 'Tiende Symfonie' geklonken hebben? Dat vroeg de Italiaanse componist Luciano Berio zich af toen het Koninklijk Concertgebouworkest hem een opdracht gaf om op basis van schetsen Schuberts 'Tiende' te "restaureren". Het resultaat hiervan klinkt volgens vele recensenten “heel erg naar Schubert” en heeft de traditie van Mozart en Mendelssohn in zich. Met zijn 'Reformatiesymfonie' greep Mendelssohn nog verder terug door een Lutherkoraal te gebruiken.

De jonge Chinese dirigent Lio Kuokman, de assistent van Yannick Nézet-Seguin bij het Philadelphia Orchestra, brengt al deze tradities tot leven. En natuurlijk de Amerikaans-Nederlandse violist Stephen Waarts: de Rising Star die in 2016 zo ongelofelijk veel indruk maakte met Paganini. Het Eindhovens Dagblad noemde hem niet voor niets “een muzikaal genie”.

DIRIGENT                       Lio Kuokman
VIOOL                             Stephen Waarts

SCHUBERT/BERIO        Rendering ‘Tiende Symfonie’
MOZART                         Vioolconcert nr. 4
MENDELSSOHN             Symfonie nr. 5 ‘Reformatie’
Deze voorstelling kunt u gratis bezoeken wanneer u lid bent van We Are Public.
Stephen Waarts
Deze Rising Star op viool was al laureaat tijden de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd en wordt door de New York Times geroemd om zijn ‘technisch en muzikaal volleerde vioolspel’. In 2016 debuteerde hij bij philharmonie zuidnederland en noemde het Eindhovens Dagblad hem een ‘genie’. Nu staat de Amerikaans-Nederlandse Stephen Waarts garant voor een fenomenale uitvoering van Mozarts Vierde Vioolconcert.

"Een genie" – Eindhovens Dagblad over Rising Star Stephen Waarts
"Technisch en muzikaal volleerd" – New York Times over Rising Star Stephen Waarts

Wolfgang app
Tijdens dit concert kunt u bij Mendelssohns Vijfde Symfonie gebruik maken van Wolfgang, een gratis smartphone app. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat u – precies op dat moment – hoort en wat dit betekent. Wolfgang is meer dan een programmatoelichting: de app volgt de muziek op de voet en biedt gedetailleerde duiding en interpretatie. De app vertelt in bondige en rustig getimede zinnen, af en toe een blik op uw smartphone is voldoende. De app is ontworpen en getest zodat het anderen niet afleidt. Wolfgang is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde luisteraars. Download Wolfgang (iPhone en Android) gratis in uw app store of via wolfgangapp.nl. Start Wolfgang voordat het concert begint en zet uw telefoon op stil.

Spotify
Kom alvast in de stemming met deze Spotify playlist:
https://open.spotify.com/embed/user/philzuid/playlist/0Di20q22dJAWb9HQSOhddZ
 
Fotograaf: Matt Dine