17 oktober 2018
Ottof (27 november 2017)

Ottof (27 november 2017)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Ottof
Link: www.chasse.nl
Categorie: theater
Prijs: € 18,20
Datum: maandag 27 november om 20:30u
Overige Informatie:
Ottof‘Ottof’ (nijvere mieren) zo noemt Bouchra Ouizguen de groep oudere vrouwen waarmee ze nu al jaren werkt. Geen gewone danseressen, maar aïta's, die vanouds op feesten en huwelijken het (mannelijke) publiek vermaken met hun krachtige zang en hun fysieke vrijmoedigheid. Bewonderd, maar in het dagelijks leven buitengesloten, juist om die zelfbewuste houding. Met deze hechte groep onderzoekt Ouizguen de plaats van de aïta, en meer in het algemeen de vrouw, in de Marokkaanse maatschappij. Performances waarin de sterke persoonlijkheid van de spelers centraal staat en waarin hun traditionele zang en dans zich vermengen met fragmenten uit het alledaagse leven. In Ottof is een grote rol weggelegd voor de verbindende kracht van de menselijke stem. Maar we zien ook de confrontatie van het individu met het oordeel van de buitenwereld. Een innemende, meeslepende voorstelling, uit het leven gegrepen.
choreografie: Bouchra Ouizguen  - zang & dans: Bouchra Ouizguen, Kabboura Aït Ben Hmad, Fatéma El Hanna, Halima Sahmoud, Fatna Ibn El Khatyb – productie: Bouchra Ouizguen / Compagnie O – coproductie: Festival Montpellier Danse 2015, Festival d’Automne à Paris, Centre Pompidou (Parijs), Kunstenfestivaldesarts (Brussel) & La Bâtie (Genève) - met steun van Institut français Marrakech & de Franse ambassade in Marokko.
Bouchra Ouizguen geldt als één van de meest vooraanstaande choreografen van haar generatie en haar werk wordt wereldwijd gepresenteerd. In de hoofdzakelijk mannelijke kunstwereld van haar geboorteland zorgen Ouizguen en haar performers voor een krachtige vrouwelijke stem. Emancipatoir, maar met liefde en respect voor het culturele erfgoed. Naast zang en dans is haar voorliefde voor film, literatuur en beeldende kunst duidelijk terug te vinden in haar werk. Ouizguen werkte eerder samen met onder andere Taoufiq Izeddiou, Boris Charmatz en Mathilde Monnier. Met Compagnie O, opgericht in 2011, maakte zij de voorstellingen Voyage Cola, HA!, Corbeaux en Madame Plaza .