24 september 2017
Mike Day (30 maart 2017)

Mike Day (30 maart 2017)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Mike Day
Link: www.chasse.nl
Categorie: film
Prijs: Array
Datum: donderdag 30 maart om 00:00u
Overige Informatie:
Mike DayIn de  Noord-Atlantische archipel Faeröer leven de eilandbewoners al eeuwenlang van wat de natuur hen te bieden heeft. Vaders leren hun zoons hoe ze het beste vogels kunnen vangen en de hele gemeenschap kijkt reikhalzend uit naar het moment dat de walvisvangst weer plaatsvindt. Het voortbestaan van deze traditionele manier van leven wordt echter bedreigd. Het aantal lokale vogels neemt sterk af en het walvisvlees zit vol met giftige stoffen zoals kwik.
Een lokale toxicoloog ontdekt dat het eten van het verontreinigde vlees zorgt voor cognitieve groeiachterstand bij kinderen en waarschijnlijk ook gelinkt kan worden aan diverse gezondheidsproblemen bij de eilandbewoners. Daarnaast groeit de druk van buitenaf op de bevolking om te stoppen met de walvisjacht. Honderden activisten van de milieuorganisatie Sea Sheperds komen naar de eilanden, vastberaden om (fysiek) in te grijpen. Dit alles leidt tot een defensieve houding van de eilandbewoners, die vast willen houden aan hun tradities. Hoe gaan de Faeröer om met deze belangenverstrengeling?
regie: Mike Day / documentaire / Verenigd Koninkrijk, Denemarken 2016, 82 min. / Engels, Deens, Faeröers gesproken / Nederlands ondertiteld