12 december 2018
Hetty Naaijkens-Retel Helmich (21 juni 2018)

Hetty Naaijkens-Retel Helmich (21 juni 2018)

Lokatie: Chassé Theater te Breda
Titel: Hetty Naaijkens-Retel Helmich
Link: www.chasse.nl
Categorie: film
Prijs: Array
Datum: donderdag 21 juni om 00:00u
Overige Informatie:
Hetty Naaijkens-Retel HelmichKlanken van oorsprong  is het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als 'The Tielman Brothers' en 'The Crazy Rockers' direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.
Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. De muzikale documentaire  Klanken van Oorsprong  is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk. De film geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee, zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.
regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich / documentaire / met onder andere: Riem de Wolff, Liesbeth List, Anneke Grönloh, Hans Bax / Nederland 2018, 112 min. / Nederlands gesproken