20 juni 2018
Het Nationale Ballet - Best Of Balanchine (19 mei 2017)

Het Nationale Ballet - Best Of Balanchine (19 mei 2017)

Lokatie: Stadsschouwburg Leeuwarden De Harmonie te Leeuwarden
Titel: Het Nationale Ballet - Best Of Balanchine
Link: www.harmonie.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: vrijdag 19 mei om 20:15u
Overige Informatie:
Het Nationale Ballet - Best Of BalanchineIn 2013 startte Het Nationale Ballet met een nieuwe serie programma’s waarin het oeuvre wordt belichtvan de grootste choreograaf van de twintigste eeuw: George Balanchine. Voor het eerst is er nu ook een tournee-editie van Best of Balanchine, bestaande uit drie van zijn bekendste meesterwerken, plus een voor ons gezelschap nieuwe pas de deux.

De band tussen George Balanchine (1904-1983) en Het Nationale Ballet is een heel bijzondere. Sonia Gaskell, de eerste artistiek leidster van het gezelschap, onderkende al in de jaren vijftig het grote belang van het werk van de Russisch-Amerikaanse choreograaf. Daardoor kon Het Nationale Ballet zich ontwikkelen tot de belangrijkste Europese schatbewaarder van zijn balletten. Balletten die zó inventief en vernieuwend waren en zó tijdloos blijken te zijn, dat ze vaak vergeleken worden met de schilderijen van Picasso en de muziek van Stravinsky.
Apollo en zijn muze(n) Met Stravinsky had Balanchine al van jongs af aan een nauwe band. Balanchine was een muziekchoreograaf ‘pur sang’. Zijn belangrijkste doel was het ‘zichtbaar maken van de muziek’: ‘See the music, hear the dance’. Vaak gebruikte hij daarbij muziek van Stravinsky, wat resulteerde in briljante creaties als Apollon musagète en Violin Concerto.

Het eerste, over de god Apollo en zijn muzen, is een vroeg werk, in 1928 gemaakt voor Diaghilevs legendarische Ballet Russes. Het tweede creëerde Balanchine in 1972 voor een festival ter nagedachtenis van de componist. Slechts drie
weken deed hij daarover – want er stonden nog veel meer premieres op stapel – maar zelden vormden muziek en choreografie zó’n eenheid.

Tsjaikovski en de tsaar
Het programma begint met Theme and Variations, een ode aan Balanchines Russische achtergrond, waarin de verfijning en grandeur van het negentiende-eeuwse tsaristische ballet én de muziek van Tsjaikovski centraal
staan. Op het vierde deel van diens Orkestsuite nr. 3 paart Balanchine ingenieuze ensembledansen aan elegante, bijna koninklijke solistenvariaties. De choreografie mondt uit in een grande finale, waarbij vooral de overdaad aan sprankelend spitzenwerk bedwelmend is.
Prijs is inclusief pauzedrankje en garderobe
Gratis inleiding om 19:15 uur
Dansvoorafje om 19:45 uur