18 oktober 2018
Celebrating Kylián! - The Norwegian National Ballet (25 november 2017)

Celebrating Kylián! - The Norwegian National Ballet (25 november 2017)

Lokatie: Zuiderstrandtheater te Den Haag
Titel: Celebrating Kylián! - The Norwegian National Ballet
Link: https:www.zuiderstrandtheater.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: zaterdag 25 november om 20:00u
Overige Informatie:
Celebrating Kylián! - The Norwegian National BalletLevensvragen

Hoewel de choreografieën in sfeer en dynamiek heel contrastrijk zijn, is er wel een rode draad in te herkennen. De balletten roepen vragen op als: kan er licht zijn zonder duisternis, leven zonder dood, kunnen we wakker zijn zonder te slapen en bestaat gezondheid eigenlijk wel zonder ziekten?
Met enige verbeelding zien we onszelf geportretteerd op het toneel: ons fragiele leven dat door onverwacht ongeluk opeens op zijn kop kan staan, en waarin we onze diepste gedachten vaak verdringen omdat we nu eenmaal geacht worden om voor onze idealen te staan en ‘door te gaan’. Fundamentele thema’s die de meesterchoreograaf met veel diepgang en tegelijkertijd op de lichtst mogelijke toon aanroert, want zwaarte en humor liggen bij hem nooit ver uit elkaar, waarbij ook die humor zowel ‘zwart’ als ‘wit’ is.
Zes prominente werken in een programma

Tijdens Celebrating Kylián! danst The Norwegian National Ballet de zes prominente werken uit Kyliáns zwart-witperiode in één programma: No More Play, Petite Mort, Sarabande, Falling Angels, Sweet Dreams, Sechs Tänze. Een unieke combinatie van choreografieën die tot nu toe door geen enkel ander gezelschap dan Nederlands Dans Theater is uitgevoerd.

The Norwegian National Ballet voor het eerst in Nederland

The Norwegian National Ballet was ook nog niet eerder in Nederland te zien. Het gezelschap werd in 1958 opgericht en al sinds Kylián er in de jaren tachtig Symphony in D instudeerde, bestaat er een nauwe band tussen hem en het gezelschap, dat tegenwoordig onder leiding staat van voormalig balletsoliste Ingrid Lorentzen. Zij danste voorheen zelf ook in Kyliáns choreografieën en is zeer vereerd dat de meesterchoreograaf haar gezelschap zelf verzocht heeft om de zwart-witballetten te dansen. “Door de jaren heen hebben wij een intense samenwerking opgebouwd, waarbij ons gezelschap steeds opnieuw door hem is uitgedaagd en zich gaandeweg, in lijn met zijn oeuvre, verder heeft verfijnd en ontwikkeld. De rijkdom en diversiteit van dat oeuvre hebben een belangrijk stempel gedrukt op elke danser die de kans had om zijn dansmateriaal te onderzoeken en er uiting aan te geven.”

In maart 2017 is meesterchoreograaf en Hagenaar Jiří Kylián 70 jaar geworden. Dit wordt groots gevierd met Celebrating Kylián! waarin, door heel 2017 heen, alle aspecten van zijn kunstenaarschap belicht worden. Al zijn grote choreografieën zijn terug in Den Haag.

Celebrating Kylián! is een initiatief van Kylián Productions en Foundation, Zuiderstrandtheater, Korzo Theater, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater.
Inleiding
Op zaterdag 25 november om 19.15 uur en op zondag 26 november om 14.15 uur is er een gratis inleiding bij deze voorstelling. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.