13 december 2018
Carryme - Firma Mes (24 januari 2018)

Carryme - Firma Mes (24 januari 2018)

Lokatie: Schouwburg Junushoff te Wageningen
Titel: Carryme - Firma Mes
Link: www.junushoff.nl
Categorie: theater
Prijs:
Datum: woensdag 24 januari om 20:30u
Overige Informatie:
Carryme - Firma Mes‘CarryMe’ is een modern huiskamerdrama en sciencefictionthriller ineen, geschreven door Hanna Bervoets. Het verhaal speelt zich af in het Nederland van de nabije toekomst. Het vrouwenquotum is inmiddels een feit: steeds meer vrouwen werken fulltime aan hun carrière, wat het geboortecijfer doet kelderen. Gelukkig biedt de app CarryMe uitkomst. Maarten en Eline, een succesvol stel uit de Randstad, is na vele mislukte pogingen via deze ‘Airbnb voor draagmoeders’ gekoppeld aan draagmeisje Didi. Op haar profiel heeft ze de optie ‘inwonen’ aangeklikt. Op een zondagochtend staat deze jonge Groningse op de stoep, met twee koffers en een kolfapparaat. Drie mensen in een appartement van 40m2, op zoek naar de onderliggende verhoudingen, macht en liefde. En elk uur een update van de app.
Het jonge Firma MES heeft al een rij fraaie, humoristische well-made plays op zijn naam staan. Hanna Bervoets ontving onlangs de Frans Kellendonkprijs voor haar oeuvre en de BNG Literatuurprijs voor haar roman ‘Ivanov’.
Voor deze voorstelling geldt de 'korting met je biebpas'. Op vertoning van uw BBLTHK pas krijgt u € 2,00 korting op een entreekaart. Dit geldt alleen bij aankoop aan de Theaterkassa.
RECENSIES
Theaterkrant ***
Door Marijn Lems / 5 nov. 2017
Het zwarte gat van de service-based economy
“De service-based economy als zwart gat voor liefde, genegenheid en solidariteit: op subtiele wijze legt Firma MES in de beste momenten van CarryMe de vinger op de zere plek.”
“Vormgever Catharina Scholten en kostuumontwerper Vita Mees slagen er uitstekend in om een geloofwaardig beeld van een nabije toekomst te geven – en ook het memorabele geluidsontwerp van Marnix Dorrestein en Marc Alberto speelt hierin een belangrijke rol.”
“Het is interessant hoe Hanna Bervoets, de schrijver van CarryMe, gender en klasse een hoofdrol laat spelen in haar stuk. “
Trouw ****
Door Hanny Alkema / 6 nov. 2017
Intelligent Tech-toneel
“Het prettige van 'CarryMe' is dat schrijfster Hanna Bervoets en regisseur Thomas Schoots de clichés niet mijden, maar evenmin uitmelken.”
“'CarryMe' is een intelligent, lichtvoetig vingertje naar de zogenaamde maakbaarheid van het leven.”
Cult Pers
Door Frans van Hilten / 5 nov. 2017
“Lindertje Mans speelt een mooie rol als de stugge Didi, die met haar noordelijke accentje opkomt voor haar waardigheid en erkenning als professional.”
“Ondanks veel hilarische én kwetsbare momenten is CarryMe net even te weird en onevenwichtig om je er als publiek echt goed in te kunnen inleven.”
De Correspondent
Door Marc Chavannes / 9 nov. 2017
Met een app een draagmoeder bestellen?
Dit toneelstuk neemt je mee in de gevolgen.
“Eijmers, van Dijsseldonk en Mans treffen heel knap een toon die het dan nog gewonere vertrouwen in technologische oplossingen zichtbaar en voelbaar maakt.”
“Het mooie van deze voorstelling is dat alles gebeurt met een misleidende gewoonheid. Geen zware debatten, geen dreigende muziek. Juist daardoor wordt het steeds creepier wat zich ontrolt.”
“De misleidende gewoonheid maakt dit stuk zo goed”
“Met CarryMe laat Firma MES ons zo in een zwarte spiegel kijken.”
“Bervoets heeft met haar observaties van onze gecommercialiseerde emotiehuishouding een stuk geschreven dat nog veel interpretaties kan verdragen. Gelaagd, wreed en lichtvoetig tegelijk. Ik moest denken aan de verraderlijk alledaagse stukken Alan Ayckbourn met een scheutje Edward Albee, beroemd van Who’s Afraid of Virginia Woolf.”
De Volkskrant ***
Door Vincent Kouters / 9 nov. 2017
Huiskamerdrama CarryMe van Firma Mes speelt handig in op actualiteit
“Met de nieuwe voorstelling CarryMe speelt Firma Mes wederom handig in op thema's uit de krant van vandaag, met name genderproblematiek en de invloed van nieuwe techniek op menselijke relaties en intimiteit.”
“Bervoets' drama meandert te veel door het krampachtig vastgehouden huiskamerrealisme, terwijl de drie personages niet veel diepgang krijgen”
“Bervoets heeft heeft (…) interessante dingen te zeggen over het verlammende perfectionisme van een generatie millennials, aangewakkerd door alle mogelijkheden van de moderne techniek, en ook over de gevolgen van veranderde rollenpatronen.”